Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Σε καταυλισμό προσφύγων στο Ιράκ η διάσημη ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί

Καταυλισμό προσφύγων βορειοδυτικά της Βαγδάτης επισκέφθηκε την Πέμπτη η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, με την ιδιότητα της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ.

Η γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο πρωταγωνίστρια συνομίλησε με τα μέλη τεσσάρων οικογενειών που βρίσκονται στον καταυλισμό, τα οποία την ενημέρωσαν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί δεν έχουν πρόσβαση σε σχολεία, ενώ τους είναι αδύνατον να πληρώσουν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

Η Τζολί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τόνισε ότι παρατηρείται πρόοδος στην επιστροφή προσφύγων στις εστίες τους, όμως απαιτείται να γίνουν περισσότερα.

«Η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, αλλά οι Ιρακινοί χρειάζονται ακόμα περισσότερη υποστήριξη και βοήθεια για να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους» είπε.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 1,6 εκατομμύρια Ιρακινοί πολίτες διαμένουν σε καταυλισμούς εντός των συνόρων της χώρας. Στους 300.000 υπολογίζονται όσοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς στη Συρία και την Ιορδανία.