Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα σύγχρονων δουλεμπόρων

Οργανωμένο κύκλωμα που προωθούσε παράνομους μετανάστες με πλαστά διαβατήρια, από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις ΗΠΑ, μέσω του αεροδρομίου «Ελ.Βενιζέλος», εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, μετά από πληροφορίες και έρευνες.

Το κύκλωμα εντοπίστηκε σε συνεργασία με τις γερμανικές, γαλλικές και αμερικανικές αρχές και συνελήφθησαν χθες δεκαέξι άτομα και συγκεκριμένα ένας Ιταλός, που φέρεται ως στέλεχος της οργάνωσης, τέσσερις Αφγανοί, έξι Πολωνοί και πέντε Ιρανοί.

Οι οκτώ από τους συλληφθέντες είναι μέλη του κυκλώματος, ενώ οι άλλοι οκτώ είναι πέντε ανήλικοι και τρεις ακόμη μετανάστες, που είχαν πλαστά διαβατήρια.

Οι δυο από τους συλληφθέντες διακινητές αναζητούνταν από τις αστυνομίες της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Επίσης, αναζητούνται άλλα δυο μέλη του κυκλώματος, για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Οι διακινητές λαθρομεταναστών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Ταξίαρχος Βασίλης Κορδαλής, εντόπιζαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, τους οποίους προμήθευαν με πλαστά διαβατήρια.

Στη συνέχεια, νόμιμοι μετανάστες έβγαζαν εισιτήρια δήθεν για λογαριασμό τους και μετέβαιναν στο αεροδρόμιο, όπου λάμβαναν κανονικά κάρτα επιβίβασης.

Τις κάρτες επιβίβασης παραλάμβαναν οι παράνομοι μετανάστες με τα πλαστά διαβατήρια, τα οποία είχαν στοιχεία των αλλοδαπών που έβγαζαν τα εισιτήρια και έφευγαν κανονικά, για τη χώρα που επιθυμούσαν. Στο αεροδρόμιο τους πήγαιναν μέλη του κυκλώματος με ΙΧ αυτοκίνητα.

Για τη διευκόλυνση αυτή κάθε παράνομος μετανάστης πλήρωνε 1.500 έως 2.000 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πολυτελές αυτοκίνητο, δέκα πλαστά διαβατήρια, ένα βιβλιάριο καταθέσεων, φωτογραφίες, 5.000 ευρώ και εννέα κινητά τηλέφωνα.