Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Η κυβέρνηση Μπους μελετούσε να στείλει το Στρατό για συλλήψεις εντός των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπους εξέτασε το 2002 σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει άνδρες του στρατού στα προάστια του Μπάφαλο να συλλάβουν έξι άνδρες που θεωρούνταν ύποπτοι ως συνεργάτες της Αλ Κάιντα, αναφέρουν οι New York Times.

Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε παραβίαση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Σύμβουλοι του προέδρου Τζορτζ Μπους, κυρίως ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, τάσσονταν υπέρ της θέσης ότι ο αρχηγός του κράτους είχε την δυνατότητα να διατάξει το στρατό να επιχειρήσει στο έδαφος των ΗΠΑ, για να συλλάβει τους άνδρες -που έγιναν γνωστοί ως οι έξι της Λακαουάνα- και να τους μεταχειριστεί ως «εχθρικούς μαχητές», έγραψε η εφημερίδα.

Τελικά ο Μπους απέρριψε την πρόταση, που του είχε υποβληθεί το 2002, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με αξιωματούχους του στρατού.

Οι κείμενοι νόμοι και το Σύνταγμα, ειδικά η 4η τροποποίηση, απαγορεύουν την δράση του στρατού στο εσωτερικό.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους που τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης του στρατού επιχειρηματολόγησαν ότι η χρήση του στρατού εναντίον της Αλ Κάιντα θα ήταν νόμιμη διότι υπηρετούσε την εθνική ασφάλεια και όχι την επιβολή του νόμου.

Στις προτάσεις αυτές αντιτάχθηκαν η τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Κοντολίζα Ράις, ο Ρόμπερτ Μιούλερ, τότε διευθυντής του FBI, και ο Μάικλ Τσέρτοφ, τότε στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τελικά τις συλλήψεις έκανε το FBI.