Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου έχει εξαπλωθεί η νέα γρίπη

Ο ιός της γρίπης των χοίρων H1N1 έχει προκαλέσει κρούσματα στις περισσότερες από τις χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων εξετάζει τα πρώτα δεδομένα για την έγκριση των εμβολίων.

«Βλέπουμε ότι τις 160 από τις 193 χώρες-μέλη του ΠΟΥ έχουν πλέον περιστατικά, οπότε πλησιάζουμε το 100% αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκρέγκορι Χαρτλ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι η επιδημία που ξεκίνησε το Μάρτιο είναι πλέον «ασταμάτητη».

Ο Χαρτλ ανέφερε ότι ο ιός έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής γύρω στα 800 άτομα, αρνήθηκε όμως να δώσει μια εκτίμηση για τη θνησιμότητά του, δεδομένου ότι ακόμα «δεν έχουμε τον αριθμητή ή τον παρανομαστή» προκειμένου να υπολογιστεί η αναλογία θανάτων.

Την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός έπαψε να εκδίδει ενημερώσεις για τον αριθμό των ασθενών σε όλο τον κόσμο. Συνεχίζει πάντως να παρακολουθεί την εξάπλωση της πανδημίας και να συντονίζει τη διεθνή προσπάθεια κατά της νέας γρίπης.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα κρούσματα στο έδαφός της διπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα στα 100.000.


Δεδομένα για τα εμβόλια

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι επιταχύνει τη μελέτη των δεδομένων που υποβάλλουν για τα εμβόλια οι παρασκευαστές, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο.

«Δεδομένου του δημόσιου κινδύνου που εγκυμονεί η τρέχουσα πανδημία, στόχος της Υπηρεσίας είναι να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα που υποβάλλονται προκειμένου να υποστηρίξουν την αδειοδότηση εμβολίων εξετάζονται όσο το δυνατό νωρίτερα, πριν από την έναρξη της περιόδου της γρίπης στο Βόρειο Ημισφαίριο, η οποία αναμένεται το Σεπτέμβριο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της την οποία αναμεταδίδει το Reuters.

«Επιπλέον κλινικές δοκιμές σε ενήλικες και παιδιά ξεκινούν από τους παρασκευαστές εμβολίων και τα αποτελέσματα θα εξεταστούν τους επόμενους μήνες καθώς γίνονται διαθέσιμα.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα αφότου πέντε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες παρέθεσαν στην αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) τα σχέδιά τους για δοκιμές των πειραματικών εμβολίων τους.

Όσον αφορά τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο ΠΟΥ έχει εξασφαλίσει 150 εκατομμύρια δόσεις από δύο εταιρείες και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για αντίστοιχες προσφορές και από άλλες φαρμακοβιομηχανίες.