Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Κύτταρα χοίρων θα μεταμοσχευθούν πειραματικά σε διαβητικούς

Μια σχετικά μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Νέα Ζηλανδία ετοιμάζεται να μεταμοσχεύσει κύτταρα νεογέννητων χοίρων σε οκτώ εθελοντές που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι (νεανικό διαβήτη).

Οι ερευνητές της Living Cell Technologies ελπίζουν ότι τα ζωικά κύτταρα θα επιζήσουν στον οργανισμό των διαβητικών και θα παράγουν ινσουλίνη για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Η πειραματική μέθοδος θα μπορούσε να περιορίσει τα συμπτώματα, όχι όμως και να θεραπεύσει την ασθένεια, επισήμανε ο καθηγητής Μπομπ Ελιοτ, επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας.

Επισήμανε ακόμα ότι ο κίνδυνος μόλυνσης των ασθενών από ιούς των χοίρων είναι μηδαμινός, δεδομένου ότι οι χοίροι από τους οποίους προήλθαν τα κύτταρα ζουν σε απομόνωση 150 ετών σε νησιά νότια της Νέας Ζηλανδίας και έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο Δρ Έλιοτ έχει δοκιμάσει την τεχνική δύο ακόμα φορές, μία στη Νέα Ζηλανδία το 1995-96, με τη συμμετοχή έξι ασθενών, και μία στη Ρωσία που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007 με δέκα εθελοντές.

Σε έναν από τους εθελοντές της παλαιότερης νεοζηλανδικής μελέτης, τα ζωικά κύτταρα συνεχίζουν να παράγουν ινσουλίνη 12 χρόνια μετά τη μεταμόσχευση. Στους υπόλοιπους ασθενείς τα ξένα κύτταρα είτε απορρίφθηκαν είτε σταμάτησαν να εκκρίνουν ινσουλίνη σε διάστημα ενός έτους.

Αυτή τη φορά τα κύτταρα των χοίρων θα καλυφθούν πρώτα με μια μεμβράνη που προέρχεται από φύκια -το υλικό αυτό ίσως εμποδίσει την απόρριψη των κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα των εθελοντών. Λόγω της μεμβράνης, οι εθελοντές δεν θα χρειαστεί να λάβουν επικίνδυνα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Η πρώτη μεταμόσχευση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο μήνες και η δεύτερη θα ακολουθήσει αρκετούς μήνες αργότερα.

Οι οκτώ εθελοντές πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι σε σοβαρή μορφή και επελέγησαν μεταξύ 1.000 υποψήφιων.

Στο διαβήτη τύπου Ι, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Συνηθέστερος στον πληθυσμό είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο οποίος εμφανίζεται σε ενήλικες και συνδέεται με την παχυσαρκία. Σε αυτή την περίπτωση το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη αλλά ο οργανισμός αδυνατεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά.